недеља, 13. мај 2012.

Zlatne naušnice s grbom Nemanjića


Olivera Milošević:
ZLATNE NAUŠNICE S GRBOM NEMANJIĆA

U Smederevskoj tvrđavi u iskopinama drevne crkve pronađen skelet devojčice i vredan nakit koji potiče iz 14. ili 15. veka

Zlatne naušnice iz Smedereva

Smederevo – U ostacima kamena i šuta od zidova crkvenog kompleksa iz 10. veka, u Smederevskoj tvrđavi, otkriven je grob sa skeletom devojčice pored koga je pronađen par zlatnih naušnica iz srednjeg veka sa dvoglavim orlom, grbom dinastije Nemanjić. Taman kada su nameravali da ozidaju i prezentuju ostatke sakralnog kompleksa i time okončaju petogodišnja istraživanja na drevnom lokalitetu, smederevski arheolozi došli su do ovog otkrića.

– U severnom delu sakralnog kompleksa otkrili smo grob sa ostacima mlađe ženske osobe, verovatno devojčice, čiji su delovi tela poprilično oštećeni. Imali smo sreću da i pored potpune devastacije groba ostane jedan izuzetno vredan nalaz, par zlatnih naušnica koje su po svom obliku i načinu izrade retke. Reč je o lunulastom tipu minđuša šupljeg livenja sa urezanim ornamentima i grbom Nemanjića sa bočnih strana, što ujedno i ne mora da znači da je reč o osobi iz te vladarske loze – izjavio je Dejan Radovanović, arheolog u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Iko još ne može da tvrdi iz kog doba datira skelet, niti kome pripada, s obzirom na položaj groba i vrednost pronađenih naušnica, sasvim je izvesno da su u tvrđavi u Smederevu otkriveni posmrtni ostaci osobe iz užeg ili šireg reda vladarske porodice.

– S obzirom na položaj groba, pored crkve, ne možemo da pretpostavimo da je reč o nekom iz porodice Brankovića, ali je svakako reč o osobi visokog vlastelinskog reda – rekao je Radovanović.

Uskoro će ostaci skeleta biti predmet antropoloških analiza koje mogu bliže da odrede visinu, starost i uzrok smrti osobe koja vekovima počiva na ovom mestu. Naušnice, međutim, mogu donekle da upute na davnašnju vlasnicu vrednog nakita.

– Na delu minđuša gde su urezani ornamenti postoji nešto što asocira na inicijale. Detaljnim pregledom i uz pomoć kolega, pokušaćemo da utvrdimo još neke činjenice koje će nas možda uputiti na vlasnika, ali to ne mora da bude osoba čiji smo skelet pronašli jer nakit može da bude deo nasleđa – tvrdi arheolog.

-------------------------------------------------

Naušnica i antički pehar

U tvrđavi je 1968. godine pronađena jedna zlatna naušnica za koju se, doduše bez naučnih dokaza, pretpostavlja da je pripadala srpskoj despotici Jerini Branković, u narodu poznatoj kao Prokleta Jerina. Pretpostavke se zasnivaju na tome što je luksuzno izrađena minđuša pronađena u Malom gradu, nekadašnjem dvoru Brankovića.

Tokom priprema za konzervaciju sakralnog kompleksa u drevnom zdanju Despota Đurađa, ovih dana, otkriven je još jedan vredan predmet. Reč je o keramičkom peharu koji datira još iz vremena kasne antike.

(Politika, 12.05.2012)

Нема коментара:

Постави коментар