петак, 19. октобар 2012.

Praistorijska bakarna naušnica


OTKRIVENA PRAISTORIJSKA BAKARNA MINĐUŠA


Međunarodni tim arheologa otkrio je na Pločniku, koji je jedan od lokaliteta rane metarulgije, praistorijsku bakarnu minđušu. Pronađeni i drugi predmeti iz praistorije

 
Lokalitet Pločnik

Međunarodni tim arheologa otkrio je na arheološkom lokalitetu rane metalurgije, Pločnik kod Prokuplja, praistrojsku bakarnu minđušu koja svedoči da su u praistoriji ljudi znali za izradu finih predmeta od metala, Izjavila je u četvrtak Tanjugu arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

"Tokom istraživanja otkrivena je i jedna kuća iz praistorije u kojoj je pregršt ostataka keramike, nekoliko glinenih posuda, ostaci žrvnja i drvne građe koji datiraju iz perioda rane faze Vinčanske kulture", kazala je Cvetković koja je i direktor Narodnog muzeja Toplice.

Cvetković je dodala da je u toj kući pronađena i kamena sekira, kao i kameni nožići.

Prema njenim rečima, u novembru ove godine lokalitet Pločnik će posetiti i ekipa geofizičara iz Nemačke koji će obaviti geofizička ispitivanja.

Arheološka istraživanja u Pločniku obavljaju se u okviru projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji", a Istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na ukupno tri lokacije u Srbiji.

(Tanjug, 18.10.2012)

Нема коментара:

Постави коментар