недеља, 6. јануар 2013.

Misterija zlatne naušnice


Jelena Ilić:
MISTERIJA ZLATNE MINĐUŠE



Arheolozi ispituju skelet star pet vekova koji je otkriven u smederevskoj tvrđavi. Uz skelet pronađene naušnice sa inicijalimaMarije Paleolog, druge žene Stefana Dečanskog

Dejan Radovanović pokazuje mesto značajnog otkrića

MISTERIJA epohalnog otkrića u smederevskoj tvrđavi, grobnice ženske osobe visokog vlastelinskog reda srednjovekovne Srbije i vlasnice zlatnih naušnica iz 14. veka sa ugraviranim grbom Nemanjića, posle višemesečnih ispitivanja, biće razrešena ovih dana.

Samo nekoliko dana posle početka konzervacije i delimične restauracije temelja crkvice iz 10. veka, arheolozi su pre sedam meseci u smederevskoj tvrđavi našli grobnicu sa ostacima i zlatan nakit star više od pet vekova.

GROBNICA U 2012. godini urađena je konzervacija i prezentacija sakralnog kompleksa iz 10. veka gde su i nađeni ostaci i minđuše. Ovim radovima otkriveni su ostaci objekta trikonhalne osnove, koji je prizidan uz severni zid priprate crkve. Unutar novootkrivenog objekta i oko njega otkrivena je ukupno 21 grobna celina. Moguće da je ovde reč o još starijem objektu od crkvice, kaže Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Minđuše s početka 14. veka su lunulastog tipa, rađene u tehnici šupljeg livenja. Svaka je teška po 2,35 grama. Osim grba Nemanjića, naušnice imaju monogram M.P.A. što su inicijali Marije Paleolog, druge žene Stefana Dečanskog. Naušnice su svakako pripadale osobi visokog vlastelinskog reda, što se veoma retko nalazi. Pronađen je samo jedan par u pljačkaškom pohodu u Makedoniji kod Prilepa, na kojima je isti ovakav grb, što ukazuje na visok rang osobe koja ih je nosila - objašnjava arheolog Dejan Radovanović.

Zbog ovog senzacionalnog otkrića arheolozi i javnost mesecima čekuju vesti iz Arheološkog instituta.

- Ostaci skeleta iz groba, gde su nađene i naušnice, poslati su u Arheološki institut u Beograd, gde je u toku antropološka analiza. Ona bi trebalo da pokaže pol i starost, uzrok smrti, a biće urađena i DNK analiza. Nadamo se da će analiza reći nešto preciznije o poreklu vlasnice minđuša - kaže Dejan Radovanović.

Mali grad, dvor despota Đurđa i Proklete Jerine, arheološki je istražen, ali šta se krije ispod Velikog grada, još je tajna, što dokazuje iskopavanje zlatnog nakita iz 14. veka.

- Prostor Velikog grada na 11 hektara nije arheološki istražen. Šta se tu krije, niko ne zna - kaže Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Srpski vladar Đurađ Branković, koji je gradio tvrđavu, potiče iz ugledne velmoške porodice, čiji su preci uživali visoka dostojanstva na dvoru srpskih vladara loze Nemanjića i s njima bili u direktnom srodstvu.

Arheolozi veruju da je zasigurno reč o ženi rodbinski povezanoj sa Nemanjićima, ali nije nemoguće da je sa dvora despota Brankovića - priča arheolog Radovanović.

Sin despota Đurđa Brankovića Lazar, koji je i sam bio srpski despot od 1456. do 1458. godine, bio je oženjen Jelenom Paleolog. U ovom braku despota Lazara i Jelene, ponovo su se sastale dve linije koje potiču od sinova Stefana Nemanje.

Toma Paleolog, otac Jelenin, bio je čukununuk kralja Srbije Stefana Dečanskog, i po toj liniji je Jelena potomak Nemanjića, imala srpske kraljevske krvi. Takođe, Lazar Branković, preko prababe Milice, daleki je potomak starijeg sina Stefana Nemanje - Vukana.

(Večernje novosti, 05.01.2013.)

Нема коментара:

Постави коментар