среда, 24. март 2010.

Žir u ishrani balkanskih naroda

Milenko S. Filipović:
ŽIR U ISHRANI BALKANSKIH NARODA


Sadržaj

- Hrastov žir u ljudskoj ishrani

1. Hleb od žira
2. Pečen, kuvan i prešan hrastov žir
3. Hrastov žir kao lek
4. Hrastov žir kao zamena za kafu
5. Starina i poreklo upotrebe žira u ljudskoj ishrani
6. Hrastov žir u kultnim običajima

- Bukov žir u ljudskoj ishrani

http://www.4shared.com/document/BfA86qWh/




ŽIR (recepti)


Svi znaju šta je žir, ali malo ko zna zašta se sve on može koristiti. Po Vasi Pelagiću (Gornji Žabar, 1833. - Požarevac, 1899.), žirovi se mogu koristiti uprženi i samleveni kao kafa. Takav napitak leči od malaksalosti, anemije, šuljeva, zatvora, rahitisa i kostobolje. Priprema se na sledeći način: uzmu se zdravi žirovi i svaki od njih se raseče po pola. Pre prženja, potrebno ih je osušiti na suncu ili u rerni i oljuštiti i oljuštiti sa njih ljusku. Ispržiti ih u pržulji za kafu, ili u poklopljenoj šerpi uz stalno mešanje. Prženje je gotovo kada žirovi ravnomerno porumene. Tada ih treba samleti kao kafu. Dobijeni prah može se mešati sa toplim mlekom i piti koliko kome prija. Takođe, može se mešati sa pravom kafom i pripremati kao i kafa.

Žirovu kafu najzdravije je piti sa mlekom. Po potrebi zasladiti je medom.


Žir kao hleb

Za vreme američkog građanskog rata, general Džekson, hrabro je sa svojom vojskom pružao otpor, iako je bio opkoljen u planinama. Po merilima protivnika, Džeksonovim vojnicima odavno je trebalo da ponestane hrane i računali su na njihovu predaju. To se nije dogodilo samo zato što je Džekson naredio svojim vojnicim da sakupljaju žirove kojih je bilo u izobilju, da ih suše i da od njih prave vrlo ukusan hleb.

U raznim krajevima sveta i dan danas priprema se hleb od žirova na razne načine. Najjednostavnije je uzeti zdrave žirove, raseći ih na pola i osušiti u pećnici ili na suncu. Kada su žirovi suvi lako sami ispadaju iz ljuske, koju svakako treba odvojiti, pošto je sadržaj tanina u njoj previsok pa je preterano gorkog ukusa.

Osušeni žirovi mogu se mleti i od žirovog brašna pravi se hleb. Još je bolje ako se seme osuši sirovo, ostavi na vlažnom mestu da isklija, pa se tek onda osuši i melje.


(Treće oko, broj 78 - 3. novembar 1992.)

2 коментара:

  1. Kafa od hrastovog žira

    Žir sakupiti 1-2 kg, staviti u šerpu i prokuvati.
    Ocediti i kad se ohladi pažljivo nožem odstraniti ljusku; još jednom prokuvati, ocediti i očistiti plod od opnica i oštećenih delova. Žir iseći nožem na komadiće veličine zrna kafe. Ovako isečen plod žira ispeći u plehu ili pržunu za kafu uz stalno mešanje do umereno braon boje – da ne pregori.
    Mleti u mlinu za kafu ili nekom sličnom uređaju.
    Ovako sam spremao žir za kafu, i mogu vam reći da na dušu miriše.

    ljubo48@yahoo.com (12. XI 2011, 10:09 AM)

    ОдговориИзбриши