субота, 27. новембар 2010.

Potomci rimskih vojnika u Kini

Potomci rimskih vojnika žive u zabačenom selu u Kini?



I. Kešanski
26.11.2010. 11:00
Komentara: 30






PEKING - Genetska testiranja stanovnika jednog zabačenog kineskog sela pokazala su da više od polovine njihovog DNK vodi poreklo od belaca, što ide u prilog teoriji da su to potomci “izgubljene legije” rimskih vojnika.



Sai Džunjan iz Likijana (levo) i glava vojskovođe Marka Krasa (desno)


Mnogi stanovnici sela Likijan, koje se nalazi na obodu pustinje Gobi, imaju karakteristike po kojima se razlikuju od većine pripadnika mongoloidne rase.

Oni imaju svetle oči, plave ili zelene, dugačke noseve, pa čak i svetlu kosu, što je ranije već izazvalo tvrdnje o njihovom evropskom poreklu.

Sai Džunjan je jedan od tih svetlookih seljana koji veruju da su im preci bili rimski vojnici.

Njemu su prijatelji i porodica dali nadimak Sai Luoma, odnosno Sai Rimljanin.

“Nadamo se da ćemo dokazati da je legenda istinita, iskopavanjem i otkrivanjem dokaza o ranijem kontaktu Kine i Rimskog carstva”, izjavio je Juan Hongeng, načelnik centra za italijanske studije pri Lanžou univerzitetu.

Genetski testovi su dodali težinu teoriji da su se rimski legionari naselili u Likijanu pošto su pobegli posle jedne izgubljene bitke.

U bici koja se odvila 53. godine pre nove ere, učestvovali su Rimljani predvođeni Markom Licinijem Krasom i vojnici Partijskog carstva, naroda iz oblasti današnjeg Irana.

Hiljade rimskih vojnika zajedno sa Krasom je poginulo, ali se veruje da su se neki spasili i pobegli u Kinu, gde su se kasnije borili kao plaćenici.

Ova teorija se pripisuje Homeru Dabsu profesoru kineske istorije sa univerziteta u Oksfordu.

Mnogi naučnici se međutim ne slažu sa njom i smatraju da je u Likijanu neophodno pronaći dosta artefakata koji su tipični za Rimljane, da bi se moglo govoriti o direktnom kontaktu Rimljana i Kineza.

Većina istoričara smatra da su dve imperije imale kontakt jedino preko trgovine čuvenim Putem svile.

Нема коментара:

Постави коментар