недеља, 8. август 2010.

Neandertalac iz Sićeva


NEANDERTALAC IZ SIĆEVA

NIŠ - Tragove praistorijskog čoveka arheolozi su našli u pećinama u Sićevu. Prof. dr Dušan Mihailović kaže za “Novosti” da su istraživanja započeta još pre sedam godina i da su tokom ispitivanja stručnjaci nailazili na hiljade alatki iz srednjeg paleolita,koje pripadaju neandertalcu.

Predmeti stari 80.000 godina

- Najznačajnije otkriće su ljudski ostaci, o kojima preliminarni rezultati govore da su stari najmanje 100.000 godina - predočava nam prof. dr Dušan Mihailović, rukovodilac međunarodnog arheološkog tima. - Otkriveni artefakti procenjeni su na 80.000 godina. Za datovanje ostataka stručnjaci su koristili termoluminiscenciju izgorelog kremena i ESR metodu,odnosno radiometrijske metode naučnika sa Univerziteta u Bordou iz Francuske i kanadskog univerziteta u Hamiltonu.

U aktuelnim istraživanjima Velika i Male Balanice u Sićevu učestvuje više od 20 stručnjaka iz Kanade, SAD, Srbije. Među stručnjacima su Džek Rink (Hamilton), Majkl Mizlio, oksfordski saradnik, Mirjana Raskondić. Za Veliku Balanicu, kako je dr Mihailović još 2006. godine izneo za “Novosti”, smatra se da je bila bazni logor, dok je Mala Balani služila za sahranjivanje. Od samog početka verovalo se da ima posebnu namenu.

Značajni otkrića u pećini Velika Balanica zebeležena su još pre četiri godine, kako su “Novosti” pisale. Na osnovu iznađenih slojeva pretpostavilo se da je u jednom periodu neandertalski čovek možda živeo u praktičnoj kohabitaciji sa savremenim čovekom. Dr Mihailović je još tada izneo teoriju da su u Velikoj Balanici kao u baznom logoru, ljudi boravili kako bi se sakrili od zime.

Sićevačka nalazišta su prvog ranga. Po otkriću zbog sadržaja i očuvanosti i celovitosti slojeva, pretpostavljaju se vrednim, ranije pronađenim artefaktima u Hadži-Prodanovoj pećini i Petrovaradinu. Među značajnijim centrima zbivanja arheologija je već iz ovih perioda priznala bugarska staništa (Bačo Kior,Taman Dubka, na 100 kilometara od Srbije). Stručnjaci veruju da Velika i Mala Balanica stoje u ravni sa čuvenim nalazištem srednjeg paleolita Krapina u Hrvatskoj, koja datira pre 100.000 godina. Značaj sićevačkih pećina prepoznalo je i Ministarstvo kulture, koje ulaže u ovaj projekat. Kraj ovogodišnje kampanje je 15. avgusta.

Нема коментара:

Постави коментар