четвртак, 28. октобар 2010.

Neolitska metropola u Drenovcu


NEOLITSKA METROPOLA U DRENOVCU
 

Na arheološkim istraživanjima u Pomoravlju otkriveno je više od sto neolitskih naselja, a najznačajnija su Drenovac kod Paraćina, za koju se ispostavilo da je neolitska metropola, Vinorača kod Jagodine i Veliki Popović u opštini Despotovac. Ta neolitska naselja su iskopana poslednjih 50 godina, a istraživanja su posebno intenzivirana od 2002. godine.

Posuda iz Drenovca letos otkrivena

Posebno je zanimljiva neolitska metropola Drenovac za koju istraživači predvođeni direktorom Arheološkog instituta u Beogradu dr Slavišom Perićem pretpostavljaju da je nestala u prirodnoj katastrofi ili požaru iznoseći zaključak da je ova praistorijska zajednica živela u matrijarhatu.

Na nalazištu Drenovac radi međunarodna stalna arheološka radionica „Srednje Pomoravlje u neolitizaciji jugoistočne Evrope“, uz arheologe i studente iz Srbije, Bugarske, Grčke, Republike Srpske, Makedonije, Nemačke, Rumunije. Lokalitet je poznat kao Turska česma, obuhvata površinu od 30 hektara, i jedno je od većih neolitskih naselja na teritoriji Srbije i centralnog Balkana. Datira s kraja sedmog milenijuma pre nove ere, a pripada starijoj starčevačkoj i mlađoj vinčanskoj kulturi.

Dr Slaviša Perić ističe da su arheolozi nailazili na ostatke stambene arhitekture i na skoro osam metara dubine. Kuće su bile površine 15 metara sa osam metara, a po oruđu (ima alatki i od vulkanskog stakla čestog na Karpatima) vidi da su se stanovnici bavili zemljoradnjom, lovom i ribolovom.

Sada se radi na sistematizaciji arheološke građe sa ovog prostora, pišu stručni i magistarski radovi, doktorske disertacije. Ovaj projekat iskopavanja poznat kao „Arheološke radionice“, odvija se od 2002. godine uz učešće Arheološkog instituta, muzeja u Jagodini i Paraćinu i finansijsku pomoć Ministarstva kulture.

(Blic, 27.10.2010)

Нема коментара:

Постави коментар