недеља, 8. август 2010.

Novo otkriće u Gamzigradu


Ново откриће у Гамзиграду


Изван зидина царске палате "Феликс Ромулијана", у Гамзиграду код Зајечара, 17. јула ове године, пронађена је скулптура необичне лепоте и значаја. Најновије изненадно археолошко откриће, северно од ове царске грађевине, уследило је након петогодишњих најсавременијих гомагнетских и геофизичких снимања стручњака Немачког археолошког института из Франкфурта на Мајни. Необична скулптура откривена је након отварања прве сонде поред зидина грађевине дугачке 30 метара, за коју се до сада претпостављало да је занатски центар.

Претпоставља се да скулптура симболизује победу Рима над варварима. На њој се види дивља свиња поклекла на предње ноге прободена копљем и ловачки пас који ју је ухватио за ногу. Виде се и два коњска копита. Нажалост, скулптура није у целости очувана, јер недостају коњ и јахач. Претпоставља се да је јахач који недостаје, уствари богиња Дијана, која је код Римљана и Латина била богиња лова. Стручњаци кажу да је та скулптура најзначајније откриће после архиволте из 1984, и порфирне главе Галерија из 1993. године.


Представник Археолошког института из Београда Стефан Поп Лазић, рекао је да су најсавременија снимања на овом терену открила да се ван зидина царске палате налази једно читаво насеље са око 50 грађевина. "Сигурно је да се ту налазила вила неког земљопоседника са двориштем у средини, а по остацима стакла је јасно да су се на овом месту одвијале многобројне делатности. Претпостављамо да су се вршиле припреме за изградњу царске палате, што ће све будућа истраживања показати", изјавио је Лазић.

Царска палта "Феликс Ромулијана" је од 29. јуна 2007. на Унесковој листи светске културне баштине.


1 коментар:

  1. Konjanik je ključ na predstavi lova
    http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/201118/Konjanik-je-kljuc-na-predstavi-lova

    ОдговориИзбриши